Telefon
WhatsApp
 ‘Emirdağ Kilimi’ tescillendi

Emirdağ Kilimini sadece Afyonkarahisar ve bölgesinde değil, hem ulusal hem de uluslararası piyasalara tanıtmak, duyurmak gayesiyle 2020 yılında coğrafi işaret kapsamında tescil ettirmek için Emirdağ Belediye Başkanı Serkan Koyuncu’nun talimatıyla Türk Patent ve Marka Kurumu’na müracaatı yapılmıştı. Türk Patent ve Marka Kurumu tarafınca süreç boyunca değerlendirilen Emirdağ Belediye Başkanlığı’na ait müracaat 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanununun 41 inci maddesi kapsamında 30.04.2021 tarihinden itibaren onaylanarak tescil edilmesine karar verildiği bildirildi. Dokumasının her aşamasında ustalık ve özel usuller gerektiren yöresel Emirdağ Kilimi geleneksel metotlarıyla koruma altına alınmıştır. Emirdağ Belediye Başkanlığı ve onaylanmış denetim komisyonu heyetince ilgili yöresel ürünün meri mevzuatlar çerçevesinde gerçekleşecek piyasa gözetim ve denetimlerinin başlatılması için ise çalışmalar planlanacak ve periyodik olarak sürdürülecektir. 

“Emirdağ kültürünü birer birer tescilletmeye devam ediyoruz”

Emirdağ kültürüne yaptığı desteklere tescil alanında yenisini ekleyen Emirdağ Belediye Başkanı Serkan Koyuncu, “ Emirdağ kültürünü birer birer tescilletmeye devam ediyoruz. Emirdağ Güvecinin ardından Emirdağ Kilimimizin tescillettiğimizin müjdesini vermek istiyorum. Emirdağ Kilimimiz ile Emirdağ’daki yerel üreticilerimizin kalkınması, ilimiz sınırlarını aşarak tüm dünyada ticari değer haline gelmesi için çalışmalarımıza devam edeceğiz. Emirdağ Kilimimizin diğer kilimlerden daha özgün ve motiflerinin farklı olması bu belgeyi almasını sağlamıştır. Memleketimize hayırlı olsun, Emirdağ Kültürüne sahip çıkmaya devam ediyoruz. Memleketimize ve Emirdağ Kültürümüze hayırlı olsun” dedi.

Emirdağ Kilimi hakkında

Emirdağ Kilimi; Osmanlı İmparatorluğu döneminden günümüze kadar koyunyününün eğrilmesiyle oluşan %100 yün çözgü ipi ve %100 kirman ipinin bitkisel kök boyalarla renklendirilmesiyle ilmek ilmek işlenen Oğuz Boyları motifleriyle bezenerek dokunur. Beşeri ve kültürel yüzyıllık tarihi geçmişin günümüze el vermiş dokuma ustalarınca üretilen Emirdağ Kilimi koleksiyon değerinde olup kullanıldıkça yaşayan renkleri canlanır, dokusu yenilenir. Emirdağ yöresi kilimleri genel mahiyette kullanım amacına göre yük kilimleri, döşemelik (yaygı) kilimleri ve seccadeler olmak üzere üçe ayrılmaktadır.

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!