Telefon
WhatsApp
AKÜ Olarak Tam Akredite Olma Hedefimize Ulaştık

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Yükseköğretim Kalite Kurulunun (YÖKAK) yükseköğretim kurumlarındaki niteliğin yükseltilmesi ve kalite güvencesine katkı sağlanması amacıyla uyguladığı Kurumsal Akreditasyon Programı (KAP) çerçevesinde 5 yıllık akreditasyon almaya hak kazandı.

AKÜ TAM AKREDİTE EDİLDİ

YÖKAK’ın 2023 Yılı Kurumsal Akreditasyon Programı kapsamında akredite olan üniversiteler için Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesinde program düzenlendi. AKÜ’nün 5 yıllık akreditasyon belgesi, YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar ve YÖKAK Başkanı Prof. Dr. Ümit Kocabıçak tarafından AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş’a takdim edildi. YÖKAK tarafından Türkiye’deki üniversitelerin ulusal düzeydeki katkılarının ve dünyadaki görünürlüklerinin artırılmasını hedefleyen Kurumsal Akreditasyon Programı çerçevesinde AKÜ, 5 yıl boyunca tam akredite edildi. Kurumsal Akreditasyon Programı, üniversitelerin kalite güvencesi, eğitim-öğretim, araştırma-geliştirme, toplumsal katkı ve yönetim sistemi süreçlerinin “planlama, uygulama, kontrol etme ve önlem alma” döngüsü kapsamında değerlendirilmesini sağlıyor.

AKÜ TAM AKREDİTE OLMAYI HEDEFLİYORDU

Program sonrası bir açıklama yapan AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, akreditasyonun AKÜ’nün öncelikli hedefleri arasında yer aldığını belirterek, “Göreve geldiğimizde akredite edilmiş bir programımız yoktu. Göreve başladıktan sonra bu kapsamda ilk olarak program akreditasyon sürecini başlattık. Yetkilendirilmiş kuruluşlar tarafından şu ana kadar 9 lisans programımızın akredite edilmesini sağladık. Aynı zamanda kurumsal akreditasyon çalışmalarına da hız kazandırdık. Rektörlüğümüzün ilk döneminde Üniversitemizde kalite güvencesi, eğitim-öğretim, araştırma-geliştirme, toplumsal katkı ve yönetim sistemi süreçlerine yönelik iyileştirmeler yaptık. AKÜ olarak tam akredite edilmiş bir üniversite olmayı hedefliyorduk. Geçtiğimiz yıl hazırlıklarımızın büyük oranda tamam olduğuna karar verdik ve Kurumsal Akreditasyon Programı için başvurumuzu yaptık. Bu kapsamda başvurumuz kabul edildi. Akademik, idari ve öğrenci değerlendiricilerin yer aldığı KAP Değerlendirme Takımı önce çevrimiçi toplantılar, daha sonra da üniversitemize 5 günlük bir saha ziyareti gerçekleştirdi. Süreç beklediğimiz gibi ilerledi ve bugün bunu başardık. Bu başarının elde edilmesinde öncelikli politikalarımızı etkin bir şekilde hayata geçirme çalışmaları belirleyici oldu. Bu çalışmalarda, fedakârca emek harcayan yöneticilerimize, tüm akademik ve idari personelimize aynı zamanda değerli öğrencilerimize ve paydaşlarımıza kadar emeği geçen tüm AKÜ ailesi mensuplarına teşekkür ediyorum. Tam akreditasyon, üniversiteler açısından çok önemli. ÖSYM tarafından hazırlanan YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunda, tam akreditasyon alan üniversitelere YÖKAK tarafından kurumsal akreditasyon verildiği yazıyor ki; bu da tam akredite edilmiş üniversitelerin tanınırlığına ve tercih edilmesine katkı sağlıyor.

“AKÜ Olarak Tam Akredite Olma Hedefimize Ulaştık”

PROGRAMLA ÜNİVERSİTELERİN DÜNYADA Kİ GÖRÜNÜRLÜKLERİ ARTACAK

AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, üniversitelerin kalite güvencesi, eğitim-öğretim, araştırma-geliştirme, toplumsal katkı ve yönetim sistemi süreçlerinin değerlendirilmesini sağlayan Kurumsal Akreditasyon Programı ile Türkiye’deki üniversitelerin ulusal düzeydeki katkılarının ve dünyadaki görünürlüklerinin artırılmasının amaçlandığını da sözlerine ekledi.

KURUMSAL AKREDİTASYON PROGRAMI NEDİR?

Kurumsal Akreditasyon Programı, YÖKAK tarafından oluşturulan değerlendirme takımları tarafından Kurumsal Dış Değerlendirme ve Akreditasyon Ölçütleri ile Kurumsal Dış Değerlendirme ve Akreditasyon Kılavuzu kapsamında yürütülmektedir. Söz konusu değerlendirme takımları tarafından ilgili yükseköğretim kurumlarına iki ziyaret (ön ziyaret ve saha ziyareti) gerçekleştirilmektedir. Bu ziyaretler sonrasında değerlendirme takımları tarafından Kurumsal Akreditasyon Raporları (KAR) hazırlanmaktadır. Bu raporda üniversiteler; “Liderlik, Yönetişim ve Kalite, Eğitim ve Öğretim, Araştırma ve Geliştirme, Toplumsal Katkı” başlıklarında 14 ölçüt ve 46 alt ölçüt üzerinden değerlendirilmektedir. Değerlendirme takımı tarafından hazırlanan “Kurumsal Akreditasyon Raporu” YÖKAK’a iletilmekte, YÖKAK’taki uzmanlar tarafından bu raporlar tekrar değerlendirilmekte ve tüm bunlar göz önünde bulundurularak YÖKAK tarafından akreditasyona ilişkin karar verilmektedir. Kurumlardaki kalite güvence sisteminin olgunluk düzeyi Kurul tarafından değerlendirilerek, üniversitelere 5 yıl süreyle “tam akreditasyon” ya da 2 yıl süreyle “koşullu akreditasyon” verilmektedir.

 

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!