Telefon
WhatsApp
Yapay zeka haber yazmaya başladı

İnternet ile birlikte, haberin okuyuculara sunulmasından okuyucuların gazeteciler arasında olan iletişimine kadar pek çok değişim yaşandığını belirten RTÜRK Teknoloji şirket sahibi Ali Osman Okşar, yapay zeka ile birlikte özellikle habercilerin işlerinin çok kolaylaştığını, internet haber sitelerinin günün 24 saati güncellendiğini ve haberlerin anında okuyuculara ulaştırıldığını söyledi.

İnternet haberciliği kitlenin haberi almasını hızlandırarak haber kültüründe köklü dönüşümler yaşanmasına neden olduğuna dikkat çeken Okşar; bu dönüşümle beraber okuyucuların haberi okuma zamanını kısaldığını ifade etti.

Dijital gelişmelerle internet haberciliğinin de yapay zekayı kullanmaya başladığını söyleyen Okşar, geliştirdiği yapay zeka ile internet sitesi üzerinden haberin konusunun, hangi dille çevrilmesi gerektiğini ve vurgulanması gereken cümlelerin yazılmasının yeterli olduğunu söyledi.

HABERCİLİKTE YENİ BİR DÖNEM BAŞLADI

Sistemin metinleri, bülten ve beyanatları vurgulayıcı bir şekilde haberleştirip fotoğrafla birlikte servis edildiğini söyleyen Ali Osman Okşar; “ Artık yapay zekâ haberciliği daha hızlı bir forma dönüşerek haberin veriliş şeklini değiştirmiştir. Yapay zekanın birçok alanda kullanılmasıyla başlayan süreç ile internet haberciliğinde sunulan haberler robotik bir süreçten geçmektedir. Bu gelişmelerle birlikte internet haberciliğinde robotik habercilik, birçok ulusal medya kuruluşunda kullanılmaya başlamıştır. Yapay zekâ tarafından haber metinlerinin oluşturulması ve haber kuruluşları, web sitelerinde otomatik olarak yayınlanması bu karmaşık sistemlerin düzenlenmesi ve denetlenmesini de zorunlu kılmaktadır. Bu çalışmada, yapay zekâ algoritmasıyla üretilmiş haber içeriklerinin dili ve tekniği ve editöryel bir işlemden geçmeden okuyucuya ulaşmasının sonuçları iki aşamalı akış kuramı çerçevesinde içerik analiz yöntemiyle geliştirilmiştir”dedi.

Afyonkarahisar’lı gazetecilerden büyük ilgi

RTÜRK Teknoloji tarafından geliştirilen yapay zeka haberciliğine büyük ilgi gösteren ve abone olan Afyonkarahisar’daki bir çok gazeteci, rutin haberleri çevirmekle ve haberleştirmekte uğraşmadan haberlerini yapay zeka ile oluşturabiliyorlar. Ülke çapında hizmet veren RTÜRK Teknoloji Yapay zeka hizmeti diğer illerden de büyük ilgi görüyor.

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!